2010. november 21., vasárnap

Jitka és a virág

Sanyarú egy délután volt a pénteki. Éppeszű ember az orrát se dugja ki ilyen időben jó meleg kuckójából, nem hogy egész testét és két, kabátba gyömöszölt gyerekét. Csakhogy én nem vagyok éppeszű ember, Sámuel pedig ebben a vonatkozásban anyjára ütött: punk-rock kivitelezésű gyereknótákat kurjongatva sürgetett, hogy menjünk, induljunk már. Irány a gyerekkönyvtár! Mit nekünk szúrós eső, mit nekünk szél.
Sámuel rögtön megtalálta nagy kedvencét, én nem. De találtam helyette mást, és nem is akármit. A Jitka és a virág (Jitka a kytka) c. könyvet Olga Černá írta, Michaela Kukovičová illusztrálta, a Baobab kiadó adta ki, és mutatta meg megint, hogyan kell nagyon merészen, mégis meggyőző módon új szelet fújni a cseh gyerekkönyvkiadásba.
A tömör, nyelvileg nagyon takarékos szöveg (az a fajta, ahol egy felesleges szó sincs) és a kollázs-technikával készült illusztrációk együtt mesélik el a történetet Jitkáról, aki beteg, lábra se tud állni. Egy napon gyenge kis virág kezd nődögélni a fal és parketta közötti kis résben: "Ki vagy? kérdezte tőle Jitka. És mit csinálsz itt? Virág vagyok, és növök, mondta a virág. Szabad? Persze, mondta Jitka. És én nézhetem, ahogy nőlsz? Hát persze, mondta a virág, és nekilátott." Abban, ahogy megismerkednek, ahogy figyelnek egymásra, ahogy elkezdik közös életüket, ahogy a virág gondoskodik a beteg gyerekről, szeretet van. Nem kérkedő, nem hivalkodó. A történet annak példája, hogy van, amikor ennyi is elég a gyógyuláshoz.
Azt hittem, ez az a könyv, ami főleg a szülők egy bizonyos kategóriájának tetszik csak, de tévedtem. És ennek örülök :-)









u.i. a fényképek sajnos nem adják vissza az illusztráció képzőművészeti színvonalát.

Olga Černá, Michaela Kukovičová, Jitka a kytka, Praha, Baobab a GplusG, 2010.

3 megjegyzés:

  1. Jaj de szep, kicsit ugy meg is hatott, nem tudom, miert, vagyis szerintem mert olyan meghatoan irtad le. Istenem, az egesz sztori, hogy a szelviharban szinte elmentetek Samuel punkos nogatasara a gyerekkonyvtarba, jaj de ott lettem volna veletek es mentem volna en is, mi is! Eljenek a konyvtarak!

    VálaszTörlés
  2. Ez a könyv tényleg nagyon jól néz ki. Örülök, hogy tudósítasz új cseh gyerekkönyvekröl.

    VálaszTörlés
  3. Banditgirl, igen, éljenek a könyvtárak, csak kellene egy kis friss szél az itteniekbe :-) Tudod, hogy gyerekkorunk gyerekkönyvtára egyáltalán semmiben nem volt rosszabb a mai cseh realitásnál? Jó, az igaz, hogy most több könyv van, szélesebb a kínálat, de ez még önmagában nem mond semmit...
    Melissa, örülök, hogy Neked is tetszik! Rengeteg mindenről lehetne írni, csak nem győzöm ... :-)

    VálaszTörlés