2010. február 17., szerda

Május

Sámuel ráncolja a homlokát: hát, ez meg miért nem megy? Mondd csak? Kérdezve kéri a magyarázatot, mely csalódástól tartva kicsit félszegen boncolgatja a mesefilm és a diafilm közti különbséget. Talán a harmadik filmkockánál tartunk. Jaaa! Ennyi a megjegyzés, vetíthetünk tovább, jön a megkönnyebbülés sóhaja, nem kell ez egész cuccot visszacsomagolni megsárgult papírdobozába.
Ez három hónapja történt. Mára pedig úgy hozzánőttünk a diázáshoz, mint az esti fürdéshez, a mákos tésztához, a délutáni alvásmegtagadáshoz és a lego kockákhoz. Egy hibája van csak a dolognak: gyerekkori diafilmjeink között nagyon kevés a szépen, fantáziával, érzéssel illusztrált mese. A történet maga szerencsére hajlítható, alakítható, kiegészíthető, módosítható, az illusztráció sajnos nem. A rajzok visszavonhatatlanul odakerülnek a falra, és teszik a maguk kalózmunkáját. Efféle nyavalygásom eredményeként találtam rá a Május (Květen) című diafilmre. Nagyon megörültem neki. És nem csak azért, mert már elkezdtem a tavaszi visszaszámlálást.

A Májust Václav Čtvrtek írta, Jiří Běhounek illusztrálta. Nem tudom, mennyire élvezhető a diafilm fordítás nélkül, mindenestre itt megnézhetitek:


Kellett nekem május! Most aztán Jiří Běhounek után is kutathatok az antikváriumokban...