2011. január 13., csütörtök

iPad gyerekkönyvek - pro és kontra

Tézis. Umberto Eco és Jean-Claude Carriére szerint a könyvek sosem halnak meg. És én nekik adok igazat. És én nekik adok igazat.
Antitézis. Az iPad forradalmasítani tudja a gyerekirodalmat azzal, hogy kinyitja, láttatja, vizualizálja, megmozgatja, ami benne van. Például így:



Szintézis. Az iPad applikációjában, ha gyerekkönyvekre vonatkoztatunk, ugyanaz a jó, ami a rossz. Kinyit egy gyönyörű fantáziavilágot, de egy bizonyos értelemben az olvasó helyett dolgozik. A kérdés tehát nem az, hogy könyv vagy iPad és az ehhez hasonlók, hanem hogy mikor melyik és milyen arányban. Mára ennyi.

5 megjegyzés:

  1. A kettö jól kiegészítheti egymást. Mi soha nem határoltuk be, hogy a gyerek mennyit nézhet tv-t és mennyit számítógépezhet. Ahogy azt sem, mennyit olvashat. Mert ez ma már, ugye, senkinek nem jutna az eszébe?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó, szeretném tovább nézni! Kicsit Pija Lindenbaum illusztrációira hasonlít.

    VálaszTörlés
  3. Hát erről nekem egy vicc jut eszembe. :) Nézheted a tévét fiam, csak ne kapcsold be. :D

    Nálunk a kérdés az mikortól? Mert bevallom a mérnök és a bölcsész minden ünnepkor harcol nálunk kütyü kontra könyv ügyben. Az iPad lehetne a konszenzus, de mikortól?

    VálaszTörlés
  4. Melissa, szerintem is arról van szó, hogy külső határokat szabni ebben az esetben kontraproduktív lenne... és igen, Pija Lindenbaum találó hasonlat, az ő illusztrációit is elbírnám nézegetni :-)
    Pöszke, iPad mondjuk szerintem simán élvezhető 5-6 éves kortól, persze ez nem csak magán a kütyün múlik, hanem magán a mesén, történeten, ami rákerül. De mondjuk szívesen olvasnám egy hozzá jobban értő véleményét, Ipadet én még csak interneten láttam :-)

    VálaszTörlés