2010. január 15., péntek

Mi az a semmi?



A kilenc éves Anna barátnőm jött azzal a minap, hogy olyan könyvet szeretne, amiből kiderül, mi az a semmi. Sok mindent magyaráztunk már mi is otthon (mi a halál? mi az abszolút? mi az, ami igaziból van, és mi az, ami nem?), de ezen a “semmin” fennakadtam. Vagyis pontosabban a kérdésfeltevés általánosságától. Meg attól, hogy ebben az esetben egy egész könyvnyi magyarázattal kellene a tudásszomjat oltani.

Próbáltam választ fogalmazni a kérdésre, de folyton belekeveredett a “valami” a “semmi” körülírásába. Este van már ehhez nagyon. Még jó, hogy van egy megbízható könyvsorozat (egyelőre franciául), ahol inspirációt lehet keresni a legnehezebb kérdések megválaszolásához. A Philozenfants sorozat (Nathan kiadó) a kisiskolás gyerekek számára írt filozófia, de nem az a tálalós fajta, amelyik sült galambként repíti a kész bölcseleteket az adatéhes olvasó szájába/fejébe. A könyvek mindig több kérdés segítségével közelítik meg az adott témát (élet, szabadság, boldogság, jó, rossz, én, stb.), és minden kérdésre több lehetséges választ vázolnak fel. Gondolkodni hívnak arról a (társadalmi) valóságról, ahol semmi sem egyértelmű, ahol több perspektíva létezik, ahol a dolognak legalább két oldala van. Mindezt átgondoltan, könnyedén, humorral.

Az sorozat egyes részeiről itt.

3 megjegyzés:

  1. Jó kis sorozat. Azt hiszem, nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is tanulhatnak belőle... Ha mást nem, nyitottságot. Nálunk miért nincs ilyen?

    VálaszTörlés
  2. Ha eleg erett ra szerintem Lem: Kiberiada tokeletes, a 6 eves nalunk imadja, pont a semmirol van egy nagyon jo. Persze egy csomo fizikai utalast nem ertenek, de egy atlag felnott sem:-)
    Egy csomo kerdesre nem jo direkt valaszt adni, mert az ember belekeveredik, de a mese az mas:-)

    VálaszTörlés
  3. Kicsoda, köszi a tippet, mindenképpen utánanézek!
    Csilla, nem tudom... Ilyen könyveket lapozgatva gyakran rámjön a fordíthatnék, aztán alszok egyet, és el is felejtem az egészet, mert nem hiszem, hogy lenne rá igény.

    VálaszTörlés